Alternatieven voor WhatsApp

Waarom?

Reeds lang bestaan zorgen over het privacybeleid en de ongebreidelde verzamelwoede van persoonsgegevens ten behoeve van profilering door Zuckerberg’s FaceBook (nu Meta). Toch maakt vrijwel iedereen gebruik van WhatsApp. De enorme marktmacht maakt de overstap naar een van de alternatieven lastig. En dat, terwijl die alternatieven qua geboden functionaliteiten niet onderdoen voor WhatsApp. En dat zonder al die gegevens over jou en je doen en laten te verzamelen, te combineren tot een profiel en soms zelfs zonder je toestemming te distribueren.

Alternatieve apps voor WhatsApp zijn bijvoorbeeld Signal, Threema, Telegram en Viber. In een artikel van de Consumentbond (in januari 2021) wordt een aantal vergeleken. De manier waarop de beveiliging van persoonsgegevens en privacy bij die apps gestalte krijgt, werd in november 2021 in een vergelijkend overzicht door ene Mark Williams met beveiligingsexpertise gepubliceerd.

Als je één van die alternatieven hebt geïnstalleerd, is het frustrerend om er achter te komen, hoe weinig contactpersonen nog bereikbaar zijn. Het gevolg is dat je je gedwongen ziet om WhatsApp toch te blijven gebruiken. Door te blijven “schaduw draaien” neemt de gebruikswaarde van de alternatieve app al snel af. En als het aantal bereikbare contactpersonen niet snel in omvang toeneemt, wordt hij uiteindelijk niet meer gebruikt en zijn we weer terug bij af (en is Zuckerberg tevreden).

 • je bewust bent van bovenstaande;
 • zo min mogelijk wil bijdragen aan je de verdere vorming van je Meta profiel;
 • inziet dat ook jij het verschil kunt maken;
 • steeds vaker wegblijft van WhatsApp groepen met een groot aantal (onbekende) deelnemers waarvan WhatsApp zonder enige terughoudendheid:
  • in één oogopslag alle telefoonnummers toont van personen die niet in jouw contactgegevens staan;
  • ook jouw telefoonnummer toont aan iedereen, waarbij je niet in de contactgegevens staat (zie deze bewerkte – maar ongetwijfeld aansprekende – afbeelding);
 • op zoek bent naar een alternatief waarbij je zelf bepaalt wat onbekenden over jou te zien krijgen;
 • dus een alternatief waarbij de bescherming van jouw privacy meer betekenis heeft;
 • en je

Bezoek dan de site van Signal voor meer informatie. Als die je aanstaat kun je via deze pagina (of Apple Store / Google Play Store) de app installeren. Net als WhatsApp is er ook een dekstopversie, maar eerst moet je Signal op je mobiel installeren. Ik stel het op prijs als je me, als ik al in je contactpersonen sta, even een Signal berichtje stuurt om me te laten weten wat je er van vindt. Als je ervaringen wilt opdoen met de Signal groepsfunctionaliteit is dat ook mogelijk. Als ik niet in je contactpersonen sta, kun je me even een mailtje sturen. (fg@robstadt.nl).